Translate

vrijdag 13 oktober 2017

Sound and fury, signifying nothing

Vorige week keek ik via +Netflix België/Belgique, Nederland en Luxemburg een verfilming van toneelstuk van Shakespeare, Macbeth. Deze versie was uit 2015 van Justin Kurzel en met Michael Fassbender en Marion Cotillard. Michael Fassbender kennen we als de jonge Magneto uit de X Men films, maar ook uit films als de Alien - vervolgen en de briljante film Shame, waarin hij seksverslaafd is. Marion Cotillard is een Franse actrice maar zat ook in een paar Amerikaanse films, zoals The Dark Knight Rises en Inception.

Macbeth

Het plot zal nauwelijks nog een verrassing zijn. Macbeth is een Thane voor Koning Duncan. Na afloop van een Slag tegen een Noors leger komt Macbeth, samen met zijn vriend Banquo een stel heksen tegen. De heksen herkennen Macbeth als de Thane van Glamis, maar voorspellen ook dat hij Thane of Cawdor zal zijn en daarna Koning. Voor Banquo voorspellen ze dat hij geen koning zal worden, maar zijn zonen wel.

Double double toil and trouble

Even later krijgt Macbeth bericht dat hij ook Thane van Cawdor is geworden, als dank voor zijn dapperheid in de strijd. En dan wordt zijn ambitie aangewakkerd. Als de heksen gelijk hebben, kan hij ook Koning worden. In plaats van Duncan, de huidige koning en een soort neef. Maar Macbeth besluit om zijn ambitie in de ijskast te zetten. Als hij Koning kan worden, kan dat zonder zijn invloed. 
Maar de ambitie van zijn vrouw, Lady Macbeth is ook ontwaakt. Zij zet haar man aan tot moord op zijn familielid en Koning, terwijl hij onder hun dak verblijft. Zij zet hem er toe aan Koning te worden en alle mogelijke concurrentie uit de weg te ruimen. Banquo wordt vermoord en Macduff leidt de strijd tegen Macbeth. 

Het gelukkige echtpaar

Schuldgevoel over de opeenstapelende moorden maken Macbeth en zijn vrouw steeds gekker en zij gedragen zich steeds vreemder. Uiteindelijk pleegt Lady Macbeth zelfmoord en sterft Macbeth in de strijd tegen Macduff. 

Deze film was buitengewoon bruut. De film opent met de begrafenis van het kind van Macbeth en zijn vrouw, een lief jongetje dat het gewoon niet gered heeft. Dat zet meteen al een sombere sfeer neer en schetst ook de wanhoop die Macbeth en zijn vrouw later ervaren. Alles wat zij doen, is voor niets, want zij hebben geen erfgenaam. Banquo's kinderen zullen profiteren van wat Macbeth allemaal uitspookt. 
Dan is er een gevecht tegen de Noren. Dit is ook behoorlijk bloederig en mensen moeten flink doorhakken om elkaar dood te krijgen. De offers die Macbeth en zijn mannen brengen zijn enorm, voor een oude koning, die zelf geen ontberingen lijdt en alleen de vruchten plukt van wat Macbeth en zijn mannen voor hem doen. Dat maakt zijn ambitie ook wat begrijpelijker. Als je een groot deel van de tijd door modder en bloed moet waden voor je werk, wil je in je vrije tijd ook wel koning zijn. 
Ook het doden van Koning Duncan later, en de dood van de familie van Macduff is allemaal behoorlijk bruut en bloederig. 

Wanneer dat gecombineerd wordt met prachtige plaatjes van het ruige Schotse landschap, geschoten op een manier waarop één kleur overheerst op een bijzondere verwassen manier, dan leg ik al snel het verband met een andere film over een brute krijger in Schotland, namelijk Valhalla Rising. De deprimerende muziek hielp ook mee. 

Indrukwekkend Schots landschap

Deze verfilming van Macbeth was zeker een interessante. De oude teksten van Shakespeare werden aangehouden en er was duidelijk veel moeite gedaan om historisch zo accuraat mogelijk te zijn. Zeker het kijken waard.

Naar aanleiding hiervan ben ik eens in wat Macbeth verfilmingen gedoken. Een van de bekendste is natuurlijk de bloederige versie van Roman Polanski, die ik jaren geleden met vrienden eens keek. Deze is gemaakt kort na de verschrikkelijke dood van Sharon Tate.
Maar een andere klinkt ook heel interessant. Het verhaal van tomeloze ambitie die leidt tot een gruwelijk einde is natuurlijk eentje die weerklinkt in veel verschillende tijden en culturen. En Welcome Msomi heeft toneelstuk UMabatha gemaakt, en daarmee het verhaal verplaatst naar het Zulu Koninkrijk. Omdat ik een tijdje geleden ook Shaka Zulu weer heb gezien, waar de tomeloze ambitie van miskende Koningszoon Shaka Zulu toe weidverspreide ellende leidt, ben ik hierin ook wel geïnteresseerd. Ik heb nog geen registratie van het toneelstuk kunnen vinden helaas, alleen een kort reclame filmpje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten