Translate

zaterdag 9 september 2017

En vacances en Pas de Calais - Boulogne sur Mer

De Basiliek

Boulogne sur Mer is een erg oude stad en van de oude binnenstad is veel bewaard gebleven, zoals de stadsmuren, een Belfort en een Basiliek. Dus daar zijn we tijdens onze vakantie ook langs geweest. Op een mooie dag parkeerden we onze auto even buiten het oude centrum en wandelden toen zo het oude centrum in. 

Ik vond die in Haarlem toch imposanter.

We zijn eerst naar de Onze Lieve Vrouwe Basiliek gegaan, een imposante kerk die de oude stad behoorlijk domineert. De huidige kerk is in de 19e eeuw gebouwd op de plek van een eerdere middeleeuwse kerk. Ergens rond 633 werd een boot in de delta van Boulogne gevonden, waarin een standbeeld van Maria gevonden werd. De Kerk was dan ook de Kerk van Onze Lieve Vrouwe van de Zee. Hier kwamen nog aardig wat pelgrims op af, wat zorgde flink wat economische activiteit in Boulogne.
  
Je kijkt recht omhoog naar de binnenkant van de koepel van de Basiliek. 
Tijdens de Franse Revolutie verloor de kerk zijn status als Cathedraal, werd verkocht en grotendeels gesloopt. Hierbij werd ook het oorspronkelijke beeld van Onze Lieve Vrouwe van de Zee verbrand. En er zijn nog een paar kleine stukjes over, die als relikwieën worden bewaard. Pas na de Revolutie was er een man, Benoit Haffreingue, die de Cathedraal naar zijn voormalige glorie wilde herstellen. Hij vond sponsors en geld (bij onder andere Victor Hugo). Toen is ook de enorme koepel bovenop de Basiliek gebouwd. En als je eronder staat en naar boven kijkt, wordt je toch erg duizelig. 

Een deel van het Romeinse gedeelte van de crypte

Tijdens de reconstructiewerkzaamheden van Benoît Haffreingue, werd ook de crypte onder het gebouwd herontdekt. Het complex van gangen en ruimten is enorm en te bezichtigen voor het publiek. Er is meer achtergrond informatie te vinden over de kerk en de manier van bouwen. En oude standbeelden, doopvonten en pilaren zijn nog zichtbaar. Er zijn zelfs nog oude resten van een Romeinse tempel te zien. De versierde onderdelen van de crypte deden mij erg denken aan het complexe tegelwerk dat we ook zagen in het Kasteel van Suscinio, toen we eerder in Bretagne op vakantie waren.
 
St Denis
Er was ook nog een hoop kunst te zien, die bewaard waren gebleven. De kinderen schrokken even van Sint Nicolaas die zijn eigen hoofd vasthield, maar het bleek gelukkig alleen maar Sint Denis.


Bovenop de stadsmuren. 

Na de crypte, wilden we allemaal graag naar buiten. We maakten een wandeling over de stadsmuren van een minuut over 45. We konden uitkijken over Boulogne en het oude centrum. En fijne wandeling om even de benen te strekken. 

Chateaux van Boulonge. 

We kwamen nog langs het kasteel van Boulogne, waar nu een museum is gehuisvest. Boulogne is natuurlijk al erg lang een havenstad. En de succesvolle zeevaarders namen een hoop vreemde dingen mee naar huis. Die zijn uiteindelijk allemaal bewaard gebleven in het Museum. De kinderen waren al behoorlijk braaf geweest, dus we gingen niet naar binnen, maar bleven lekker buiten.

Vanaf de stadsmuren naar beneden.