Translate

zondag 27 november 2016

Doctor Strange

Het was weer tijd voor een film, Doctor Strange (2016) dit keer, de 14e film in de MCU. En dit keer zijn Sander Hartogensis en ik er met een groep vrienden naar de bioscoop gegaan. We hadden een oppas weten te regelen en zo konden we samen met vrienden +D+J en +R naar Doctor Strange in de gloednieuwe Cinemec in Lent. En het was een heerlijke avond uit.

In Doctor Strange is van Scott Derickson en er zitten verschillende topacteurs in , zoals Benedict Cumberbatch, die we kennen uit Sherlock, de Star Trek reboot en de nieuwe verfilming van Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Mads Mikkelsen als Bad Guy, die we ook nog kennen als de gruwelijk efficiënte krijger in Valhalla Rising. Tilda Swinton, die eerder ook speelde in Only Lovers Left Alive en als de Witte Koningin in de Narna verfilmingen. En tot slot ook nog Chiwetel Ejiofor, die op mij de meeste indruk maakte al Lola in de film Kinky Boots.

Met zo een cast, kan het alleen maar een fantastische film worden, nietwaar?

Het is echt heel vreemd. 

Spoilers ahoi!

De film begint met een roofoverval op een antieke bibliotheek, door Kaecilius (Mikkelsen met een fantastische vlecht!) en zijn mannen. De bibliothecaris wordt bruut afgeslacht en Keacilius en zijn mannen weten te ontkomen met gevaarlijke kennis.
Dan stapt de film over naar Dr. Strange (Cumberbatch). Dr. Strange is een briljante neurochirurg die door al zijn succes behoorlijk rijk en arrogant is geworden. Niemand is zo goed in het opereren van mensen als hij. Niemand is zo goed in het doorzien van complexe medische casussen als hij. Niemand is zo arrogant en onaangenaam als hij. Werkelijk, Dr. Strange is een combinatie van Sherlock en Dr. House.
Maar hoogmoed komt voor de val natuurlijk. Op een avond stapt hij na een lange dag werken in de auto, rijdt veel te hard, haalt in waar dat onverstandig is, belt tijdens het auto rijden en raakt natuurlijk betrokken bij een gruwelijk auto-ongeluk.

Poster van de campagne Onderweg ben ik Offline. Op de poster staat een afbeelding van een smiley met een slotje voor de mond. Daaronder staat de tekst 'Onderweg ben ik Offline'. Onderaan de poster staat 'Daar kun je mee thuis komen'.
Mensen, niet bellen en autorijden.
Het is echt heel gevaarlijk. 

Je eindigt waarschijnlijk NIET als Dr. Strange met extra mystieke krachten. 

Dr. Strange had het ongeluk helemaal aan zichzelf te danken en ik kon eerlijk gezegd maar weinig medelijden met hem hebben. Maar goed. Hij herstelt redelijk, alleen trillen zijn handen, waardoor een carrière als chirurg er voor hem niet meer inzit. Hij vindt dat moeilijk de accepteren en geeft al zijn geld uit om met experimentele operaties toch weer de kracht en precisie in zijn handen terug te krijgen. Dat werkt niet, kapot is kapot.
Via via krijgt Dr. Strange dan te horen van iemand die wel genezen is van hetzelfde soort schade als hij heeft. Deze persoon heeft kunnen genezen in Kamar Taj in Nepal. Dus Dr. Strange verkoopt zijn laatste spulletjes en vertrekt naar Katmandu, Nepal. Na wat omzwervingen aldaar wordt hij inderdaad opgenomen in de sekte van Kamar Taj.
Ondanks dat Dr. Strange geen cent meer heeft, niet meer als chirurg aan de slag en Kamar Taj echt zijn allerlaatste hoop is,gelooft hij nog steeds niet echt dat zij iets kunnen weten dat hijzelf en zijn wetenschappelijke collega's niet weten. De Ancient One (een kale Tilda Swinton) laat hem zien dat er nog veel is dat hij niet weet, begrijpt of kan beschrijven in wetenschappelijke termen. Er volgt dan een behoorlijke psychedelische scene, waarin Dr. Strange door allerlei verschillende dimensies van het multi-versum reist. Het deed mij enorm denken aan de wat vreemdere scenes uit A Space Odyssey.

Dr. Strange wordt na enig horten en stoten opgenomen in de gemeenschap van Kamar Taj, maar heeft nog steeds moeite om zich aan te passen. Hij blijft hopen op een volledig herstel van zijn handen. Hierdoor blijft hij steken in de te leren lessen. Uiteindelijk heeft de Ancient One er genoeg van en laat Dr. Strange achter op de top van de Mount Everest. Het idee is dat hij een doorbraak zal hebben en terug zal keren. Ze blijkt gelijk te hebben.
Als hij dan zijn doorbraak heeft gehad, gaat het ineens snel. Hij absorbeert kennis, leert astrale projectie, zodat hij kan leren terwijl hij slaapt. Hij steelt boeken uit de bibliotheek en probeert ook de persoonlijke boeken van de Ancient One te lezen. Hij doet zelfs een poging om het Oog van Agamotto te gebruiken om de pagina's gestolen door Kaecilius weer te kunnen lezen. Hij wordt gewaarschuwd door de Ancient One en Mordo (Ejiofor) dat er geen verboden kennis is, maar dat er wel gevaren zijn. Hij begeeft zich op de weg van Kaecilius.
Kamar Taj heeft Bastions in London, Hong Kong en New York van waaruit de wereld beschermd wordt tegen de Duistere Dimensie van het universum. Kaecilius en zijn mannen vernietigen het Bastion in London. Dr. Strange komt dan terecht in het Bastion van New York en wordt daar aangevallen. Hij weet zichzelf maar ternauwernood te redden en vindt een mantel van levitatie, die hem bijstaat in de strijd. Dr. Strange weet zichzelf in leven te houden tot de Ancient One en Mordo hem bij kunnen staan.
Dan barst er een strijd los tussen de Ancient One, Mordo en Dr. Strange aan de ene kant en Kaecilius en zijn mannen aan de andere kant. Dat leidt tot een strijd in een M. C. Escher - nachtmerrie van New York.

Ik word al duizelig.
Tijdens de strijd wordt duidelijk dat de Ancient One energie onttrekt aan de Duistere Dimensie om haar leven te verlengen, terwijl zij en haar volgelingen strijd leveren tegen Kaecilius voor datzelfde vergrijp. De hypocrisie hiervan ontgaat niemand natuurlijk. De strijd eindigt in remise en de Ancient One overlijdt aan haar verwondingen.
Dr. Strange en Mordo gaan naar Hong Kong, waar Kaecilius al heeft huis gehouden. Iedereen is dood en alles is vernietigd. De Duistere Dimense manifesteert zich al in Hong Kong! Wat kunnen de helden nog doen om de vernietiging van de aarde te stoppen? Gelukkig heeft Dr. Strange nog altijd het tijd- manipulerende Oog van Amagotto bij zich. Hij keert te tijd terug. Daarmee wordt hij onderdeel van de Duistere Dimensie, waar hij zichzelf en Dormammu, de bewoner van de Duistere Dimensie weet te vangen in een eindeloze, herhalende cirkel van tijd. Om daaraan te kunnen ontsnappen, is Dormammu bereidt om de aarde te verlaten en niet meer terug te keren.

Hong Kong en de aarde zijn gered. Dr. Strange accepteert dat zijn tijd als chirurg voorbij is en dat hij als tovenaar de wereld van dienst zal zijn. Hij kan een nieuwe rol oppakken. Maar Mordo is zo teleurgesteld in het verraad van de Ancient One dat hij alle tovenaars de rug toekeert. De Ancient One is dood en blijft dood.

Conclusie 

Doctor Strange was een hele leuke film om te kijken. Het verhaal was niet veel meer dan het achtergrond verhaal van Dr. Strange. Van buitengewoon arrogante egotripper wordt hij na een traumatische gebeurtenis gedwongen om zichzelf opnieuw uit te vinden en een nieuw doel in zijn leven te vinden en met een beetje geluk daarbij ook een beter mens te worden. In die zin leek zijn verhaal veel op dat van Tony Stark/ Iron Man. Maar Tony Stark verbond zijn (toch al vrij grote) ego sterk aan zijn nieuwe persona Iron Man. Waar Dr. Strange juist leert zijn ego op te geven om de magische krachten te kunnen gebruiken.
Daarnaast natuurlijk de beelden. De Tovenaars kunnen de realiteit manipuleren, waardoor de scenes af en toe beginnen te lijken op tekeningen van Escher. Vooral het gevecht in New York was een meesterwerkje. Veel van de beelden leken ook geïnspireerd te zijn door de oosterse mandala - tekeningen met hun eindeloze herhalingen. Dat sluit natuurlijk ook weer mooi aan bij een thema van de film, de wijsheid uit het oosten en de manier waarop de tovenaars het universum manipuleren met hun krachten.

En dat leidt ook meteen weer tot een punt van kritiek op de film. De wereld wordt in spiritueel/ magische zin beschermd door een stel tovenaars die zich baseren op Oosterse wijsheden en hun centrale tempel in Nepal hebben. Deze tovenaars worden geleid door een blanke, westerse vrouw (Keltisch van orgine, werd ons verteld). Kaecilius, een briljante leerling van haar, is ook blank. En een volgende briljante leerling, die op het punt staat haar functie over te nemen (Dr. Strange) is ook blank. De enige Aziaat met een sprekende rol is Wong, de tweede bibliothecaris.
Mensen, de tijden dat blanke mannen rond de wereld trokken en beter waren dan de lokale bevolking in het overleven in die gebieden zijn echt voorbij.

Al met al een leuke, frisse aanwinst voor de MCU. Gaat dat zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten