Translate

zondag 17 april 2016

I am Sher-Locked

+Sander Hartogensis heeft mij voor mijn laatste verjaardag een netflix abonnement cadeau gedaan, waar we allebei veel gebruik van maken. We hebben al series als Penny Dreadful en Jessica Jones gekeken. Ik heb mijn hart opgehaald aan films uit mijn jeugd en de kids kijken er bij vlagen hun series op.
Maar nu heb ik dan Sherlock ontdekt! Een BBC serie die al loopt sinds 2010 (ik weet, het ik ben soms wat traag). En inmiddels heeft de serie een buitengewone hoeveelheid aandacht gegenereerd. De serie wordt gemaakt door Steven Moffat die we verder nog kennen van Coupling en Dr. Who, en Mark Gatiss, die we ook kennen van Dr. Who en In the Red en die ook acteert in deze serie.


Steven Moffat is enig en zorgt voor lekkere gevatte dialogen als:
Sherlock Holmes: Yes, punch me. In the face. Didn't you hear me?
Dr. John Watson: I always hear "Punch me in the face" when you're speaking, but it's usually subtext.

De belangrijkste acteurs zijn Benedict Cumberbatch (The Imitation Game, Tinker, Tailor Soldier, Spy) als Sherlock Holmes en Martin Freeman (Hot Fuzz, The World's End) als Dr. John Watson. Verder zien we veel bekende Britse koppen terug, zoals die van Andrew Scott (Spectre) en Jonathan Aris (The Night Manager).

Typisch Brits is natuurlijk dat de afleveringen lang zijn (90 min) en de series kort (3 afleveringen per jaar). Maar dan kun je natuurlijk wel lekker de diepte in en investeren in je verhaal.

Sherlock (Cumberbatch) en Watson (Freeman) leven in de vroeg 21e eeuw. Watson is een veteraan van de oorlog in Afghanistan en heeft daar verwondingen en trauma's aan overgehouden. Het lukt hem maar matig om zijn draai in de burgermaatschappij weer te vinden. Door een gelukkig toeval wordt hij de huisgenoot van Sherlock Holmes. 
Sherlock Holmes is geïnteresseerd in mysteries en staat met enige regelmaat de politie bij, bij het oplossen van de meest ernstige misdaden. En dan blijkt dat ze elkaar mooi aanvullen. Sherlock Holmes weet met zijn baan en onaangepaste gedrag net wat meer spanning in het leven van Dr. John Watson te brengen. En Dr. John Watson is sociaal wat vaardiger dan Sherlock Holmes, waardoor Sherlock Holmes ook wat beter kan functioneren. 

De serie is prachtig vormgegeven en een ode aan Brittannië. Na een aflevering als The Hounds of Baskerville wil ik spontaan naar Dartmoor verhuizen. Wat is het toch allemaal mooi in beeld gebracht. 

De serie is ook een voorbeeld van moderne multimediale belevenis van het avontuur. Dr. John Watson lijdt aan Post-traumatische stress stoornis, als gevolg van zijn ervaringen Hij krijgt het advies om een blog bij te houden. Wat hij dan ook doet. Wanneer hij contact legt met Sherlock, legt hij ook verslag van de avonturen met Sherlock. De afwijkingen tussen wat we op TV zien en wat we in het blog kunnen lezen, zijn natuurlijk ook weer aanleiding voor wat stille humor. 
En Sherlock Holmes heeft ook een blog, waarin hij schrijft over wat hij interessant vindt. 
Blog van Sherlock Holmes

In ieder geval, Sander en ik hebben de afgelopen dagen aan de buis gekluisterd gezeten. En we hebben niet zoals de mensen in 2010 of 2011 maanden en maanden hoeven wachten tot de volgende serie verscheen.

Nadat ik de serie had bekeken ben ik natuurlijk onmiddellijk het internet opgedoken om de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle op mijn kindletje te zetten. Volstrekt legaal, aangezien de boeken en verhalen al in het publieke domein vallen. Het valt me op hoe trouw de BBC makers nog aan de oorspronkelijke verhalen zijn gebleven. Veel verhaal elementen vertalen zich prima naar de 21e eeuw. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten